Развлечения

СПОРТНИ ЗАНИМАНИЯ, ГОРСКИ ПЪТЕКИ, КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ЕКСКУРЗИИ


Изобилие от възможности. Да започваме!Знаете ли кое е най-любимото Ви занимание по време на почивка? Тези, които търсят релакс и хармония, могат да се насладят на нашата термална зона и да се потопят в минералните басейни. Напомняме на любителите на тенис спорта да не пропуснат да вземат със себе си своите ракети и да пробват нашия тенис корт. Активните ни гости могат да се насладят на изобилие от туристически горски пътеки, трасета за планински велосипеди и ски писти в близост до къмпинга. Ежедневно се провеждат излети и пътувания до различни местности и забележителности в региона.

ГРАД ВЕЛИНГРАД


Община Велинград е разположена в най-живописната и достъпна западна част на най-обширната планина в България, Родопи. Градът се намира в Чеписката долина, с надморска височина от 700 до 800 м. Това е превъзходно място за културно-познавателен туризъм, заради големия брой значими културни, исторически, археологически и природни забележителности, които се намират наблизо.Условията са подходящи за всички видове активен туризъм – пътеки за разходки и велосипедизъм, ски писти, реки и язовири, подходящи за риболов, лов сред гъсти гори и великолепни пейзажи – гаранция за добре прекарана почивка и незабравими моменти.
Велинград е един от най-безоблачните градове в България с над 250 слънчеви дни в годината. Регионът е богат на водни ресурси – реки, карстови и минерални извори. Тук се намира и най-големият карстов извор в България, който дава началото на емблематичното езеро Клептуза. Не пропускайте да наемете водно колело и да се насладите на вечнозелените дървета, които се оглеждат във водите на Клептуза, водопадите, както и дървения мост, който навява спомени от отминалите дни.

ИСТОРИЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ИЗВОРИ 


Геотермалното находище на Велинград е най-голямото в южна България. Общият дебит на изворите е 160 литра в секунда. Минералните извори, които са над 80, мекият климат и красивият пейзаж са най-голямото богатство на града. Според историческите източници, балнеологичното лечение във Велинград датира от древни времена. Термалните води са били известни и използвани от римляни, славяни и прабългари. В началото на първото хилядолетие пр.н.е., когато траките се установяват на Балканския полуостров, според религиозните им разбирания съществувал култ към водата, божествата на водата, реките и изворите. По-късно, под влиянието на древногръцката митология, този култ се превърнал в преклонение към нимфите. В тяхна чест били издигнати храмове близо до реките, минералните извори и изворите на питейна вода.По време на тракийския период, до четвърти век пр.н.е., настъпва разцвет в използването на горещи и топли минерални извори. Голяма част от тракийските селища и балнеологични центрове се преустрояват по римски образец. Стенописите от останките на старинни сгради изобразяват култа към лечебната сила на минералните води и божествата-покровители на изворите. Древните сведения гласят, че термалните извори са се използвали и по време на Първото и Второто Българско царство. Падането на България под османско робство води до застой в развитието на възстановителните центрове, но въпреки това, балнеологичните традиции се запазват и в този период.

След Освобождението започва укрепването и развитието на балнеолечението. Курортите отварят врати широко, строят се нови термални центрове и хотели. Създават се добри условия за развитие на балнеологичен туризъм, внедряват се висококачествени технологии и се обучават специализирани човешки ресурси. Богатството от минерални извори, наличието на иновативни методи за диагноза, лечение и рехабилитация, както и висококвалифицираните специалисти, са факторите за утвърждаването на Велинград като туристически комплекс на високо национално и международно ниво. Новите демократични условия и пазарната икономика подпомагат ускореното развитие на курорта и превръщането му в един още по-привлекателен туристически център.

Ако желаете да се върнете назад във времето и да се насладите на пленителната красота на Чепинската котловина, бихте могли да го направите като се качите на уникалната за България Родопска теснолинейка. Разстоянието от първата до последната гара е 125 километра, а поради планинския терен, това разстояние се изминава с ниска скорост за около пет часа. Влакчето преминава през 35 тунела и няколко живописни мостове. Родопската теснолинейката тръгва от низината на река Марица, минава през красивото скалисто дефиле на Чепинска река, достига най-голямата котловина в България – Чепинската, и спира в СПА столицата на Балканите – Велинград. Следвайки релсите, с уникална „осморка” достига на кота 1267 метра, където е най-високата жп гара на Балканския полуостров – Аврамово, в началото на Рила планина. Оттам се спуска в зелената долина на Места по стария римски път към Солун и достига Разложката котловина – най-висока в България. Преминава през ски столицата на Балканите – Банско, и достига китното градче Добринище, сгушено в полите на Пирин планина. “Алпийската железница” е включена в Пътеводителя за европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB). Това ще бъде едно необикновено преживяване за Вас, което ще остане незабравим спомен.

В околностите на Велинград има изобилие от маркирани и немаркирани туристически маршрути. Горски пешеходни и велопътеки предоставят възможност за преходи с различно времетраене и трудност. На запад от града се намира билото на връх Острец, около който е разположен пътят за село Света Петка. На североизток се издига ридът Алабак. Пътуването в тази посока предлага възможност да се достигне до местностите Гергевана, Славееви скали, Самоводица, Печенек, Бялата скала, Кладова, Елин връх и др. На юг се разполага величествения рид на Баташката планина с най-високия си връх “Сютка”. На изток от града се намира връх “Стража”, който позволява да се насладите на великолепните гледки към Чепинската котловина и Родопите.

Природната местност Старина е най-близкото място за любителите на зимни спортове. Пистата е разположена на 1680 м надморска височина и е много подходяща за начинаещи или за пързаляне с шейни. За тези, които търсят писти за напреднали скиори, на 80 км от къмпинга се намира Банско, най-известният ски курорт в България, разположен в подножието на Пирин планина. Там можете да се насладите на изобилие от ски и сноуборд писти, разположени около връх Тодорка, подходящи за скиори с различни възможности. Там се намира и небезизвестната писта Томба, която се счита за една от най-предизвикателните. В ски-зоните и на двете места работят ски-гардероби, ресторанти, кафенета и паркинги. За Ваше удобство, можем да предложим директен транспорт от къмпинга до ски-зоните.

Обширните гори и планински поляни в Западните Родопи са естествена среда за ценни и интересни животински видове. Тук можете да срещнете почти всички представители на фауната, характерни за нашата страна, като кафява мечка, вълци, червен елен, сърни, глигани, диви кози, лопатари и муфлони. Намират се и по-дребни представители като диви котки, лисици, видри, язовци и белки. А за тези, които искат да наблюдават дивите животни в тяхната естествена среда, можем да предложим организиран тур със специалист-водач. Провежда се по залез слънце на обособено специално за целта място в гората.

ВЕЛИНГРАД – ЦЕПИНА – КОСТАНДОВО – ПЛАНИНСКА ТЕСНОЛИНЕЙКА – ЮНДОЛА – ВЕЛИНГРАД

Първата спирка на пътешествието е Историческият музей във Велинград, където са изложени традиционни за региона костюми – носии. Там можете да се насладите на най-богатата колекция от писани великденски яйца, нарисувани от велинградчани, а и от жители на Централна и Източна Европа. Следва посещение на археологическия комплекс “Крепост Цепина”, която е била резиденция на Деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян. Следващата забележителност, наречена “Плиоценски парк”, ще Ви върне пет милиона години назад във времето. Ще бъдете свидетели на находки от плиоценската ера, които са част от втората по големина палеонтологична изложба в Европа. По пътя към град Костандово, ще забележите живописните хълмове с иглолистни борови гори, където бликат и няколко минерални извора.Този град е прочут с килимарската фабрика “Хемус”, в която килимите се изработват ръчно по автентична технология. След това ще можете да се качите на Родопската теснолинейка за едночасово пътуване, по време на което ще можете да се насладите на панорамни, спиращи дъха гледки, красиви мостове и тунели. В края на това пътешествие бихте могли да закупите свежи билки, гъби, горски плодове и мед от пазара в центъра на село Юндола.

Заминаване в 9:00 ч. – Пристигане в 16:00 ч.

ВЕЛИНГРАД – РУПИТЕ – МЕЛНИК – РОЖЕНСКИ МАНАСТИР – ВЕЛИНГРАД

Рупите е живописна местност, която е заобиколена от мистичен ореол. Тя е известна заради пророчицата Баба Ванга, която е живяла там, и носи богат енергиен заряд на всеки посетител. Там се намира и храмът, построен от пророчицата, който носи името “Света Петка Българска”, място за поклонение на хиляди християни. В миналото на това място изригнал вулкан, вследствие на който са се образували множество лечебни минерални извори с температура от 75 градуса. Следващата спирка е град Мелник, където можете да се насладите на традиционна българска кухня с чаша фантастично червено вино от региона. Мелник очарова посетителите си с небезизвестните си скални пирамиди, старинните къщи с тяхната неповторима архитектура, красивата природа и уникално вино. В края на това пътешествие ще имате възможността да посетите най-големия православен манастир в пиринския регион, наречен “Роженски манастир”.

Заминаване в 8:30 ч. – Пристигане в 19:00 ч.

ВЕЛИНГРАД – ПЛОВДИВ – ВЕЛИНГРАД

Пловдив е вторият по големина град в България и едно от най-древните селища в Европа. Твърди се, че е основан дори преди Атина, Рим и Константинопол. Разположен е в подножието на шест неповторими тепета в плодородната долина на траките. “Старият град” привлича множество туристи от целия свят заради историческите и културните си забележителности, калдъръмените улици и древния римски амфитеатър, построен от Марк Аврелий. Други уникални места по пътя са църквата “Св. Св. Константин и Елена”, етнографският музей, археологическият комплекс “Небет тепе”, както и много възрожденски къщи, които са в основата на духа, който носи Старият град. След това ще се разходите до модерната част на града, където се намират театри, галерии, магазини и ресторанти. Ще продължим с посещение на винарната “Bessa Valley”, която носи това име заради местоположението си в така наречената долина на бесите. Племето беси са известни както с непокорността си, така и с това, че са били верни последователи на Бога на виното. Във винарната професионален сомелиер ще Ви представи различни вина.

Заминаване в 9:00 ч. – Пристигане в 19:00ч.

ВЕЛИНГРАД – БАНСКО – РИЛСКИ МАНАСТИР – РАЗЛОГ – ВЕЛИНГРАД

Банско е един от най-атрактивните целогодишни планински курорти в България. Разположен в подножието на Пирин планина, Банско е особено привлекателен за любителите на зимни спортове. Улиците на Банско са покрити с калдъръм, а по тях можете да забележите каменните къщи с традиционни дървени веранди. По пътя можете да се насладите на историческия музей и културните монументи, както и на църквата “Света Троица”, която е построена през 1835 г. Продължаваме с Рилския манастир, който е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. С каменните си стени, високи 24 метра и образуващи неправилен пентагон, манастирът прилича на крепост. Величествената сграда изпъква с уникалната си архитектура, колони, арки, дървени стълбища и тераси от дялано дърво. На връщане ще направите кратка почивка в град Разлог, който е разположен между трите планини – Пирин, Рила и Родопи. В старата част на града ще станете свидетели на типичната Възрожденска архитектура.

Заминаване в 8:30 ч. – Пристигане в 19:00 ч.

ВЕЛИНГРАД – БАТАК – ПЕЩЕРАТА “СНЕЖАНКА” – ПЕЩЕРА – РАКИТОВО – ВЕЛИНГРАД

За начало ще посетите историческия музей на Батак, който е включен в 100-те национални туристически обекта. В него са изложени над 500 експоната, разказващи дългогодишната история на града, включително и знаме и черешово топче от Априлското въстание през 1876 г. След това ще отпътувате до една от най-забележителните пещери в България, наречена “Снежанка”. В пещерата можете да забележите над 800 000 сталактити, сталагмити и сталактони, както и поредица от ручеи, след което ще продължите пътя си към град Пещера. Там първата спирка ще е историческият музей, в който се намират над 8000 артефакта, разкриващи какъв е бил животът по тези места през Неолита. По пътя ще забележите и няколко старинни църкви. Пътешествието продължава с крепостта Перистера, където ще усетите духа на историята. Съществуват няколко легенди за крепостта и нейното име, които Вашият екскурзовод ще Ви разкаже на място. На връщане ще посетите град Ракитово, който е заобиколен от живописни пейзажи и високи хълмове.

Заминаване в 9:00 ч. – Пристигане в 17:00 ч.

ВЕЛИНГРАД – СОФИЯ – ВЕЛИНГРАД

София е не само столица, но е и сърцето на България. Намира се в подножието на планината Витоша, която е под покровителството на ЮНЕСКО. Градът има богата 3000-годишна история и е дом на множество исторически и културни монументи. В центъра на столицата можете да посетите галерии, музеи, църкви и други храмове. Едно от най-забележителните места е емблематичната катедрала “Св. Александър Невски”. В града ставате свидетели на разнообразие от архитектурни модели, артистични скулптури и изобилие от детайлни техники. Ще продължите с панорамно пътуване с автобус, отпътуващ от центъра на София, с който ще посетите множество забележителности в града. Следващата спирка ще бъде църквата “Бояна”, която също е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Построена през XI век по време на Второто българско царство, предвождано от цар Калоян. Ще станете свидетели на стенописи от XI-XVII век, които са изографисани от боянския майстор и неговата група от средновековни художници.Следва посещение на Националния исторически музей, един от най-големите музеи на Балканите. Вътре са съхранени и изложени над 650 000 културни паметници и огромен археологически архив. В непосредствена близост се намира галерията с Тракийското съкровище, където можете да закупите реплики на емблематични части от съкровището, открито в България. По време на кратката почивка в центъра на София ще можете да се разходите по известния пешеходен булевард “Витоша” и да посетите марковите магазини, барове, ресторанти и кафенета, разположени там.

Заминаване в 8:30 ч. – Пристигане в 20:00 ч.

юли 16, 2021